Evaluare inteligenta (IQ) – afla daca ai un copil SUPRADOTAT cu ajutorul WISC IV si al altor instrumente acreditate

Evaluare inteligenta (IQ) copii

Numar de sedinte necesare: trei (evaluare cu WISC IV si BASC 2) sau patru (evaluare completa cu WISC IV, Torrance si BASC 2) astfel: doua sau trei sedinte de evaluare directa a copilului si o sedinta de feedback pentru parinti

Durata: 45 de minute / sedinta

Cost: 150 ron / sedinta de evaluare directa si 140 ron / sedinta de feedback pentru parinti

Parintii primesc un RAPORT de evaluare detaliat, cu recomandari de interventie pentru dezvoltarea cognitiva, comportamentala si emotionala (acolo unde este cazul).

Afla daca ai un copil SUPRADOTAT cu ajutorul WISC IV

Ce este un copil supradotat?

Definitia oferita de DEX este “supradotat – cu calitati intelectuale iesite din comun”. In termen de IQ (coeficient de inteligenta stabilit printr-o baterie de teste standardizata), inteligenta superioara incepe de la un scor de 120 in sus, iar peste un scor de 130 putem vorbi de primele semne de “special”. Incepand cu scorul de 145 avem deja un indiciu clar pentru supradotare. Se considera ca in cazul unui IQ in jurul valorii de 180 vorbim despre un geniu. Totusi, un simplu IQ nu este suficient pentru a face diferenta intre foarte inteligent si supradotat. Este important sa facem aceasta diferentiere intrucat copiii supradotati necesita un management educational special atat acasa cat si la scoala ( reglementat prin Legea  17 / 2007 si Legea 1 / 2011, sectiunea 14)

Serviciul de evaluare cognitiva complexa a nivelului de inteligenta (IQ) si evaluare emotionala se bazeaza pe cele mai performante baterii de teste psihologice utilizate de psihologi din toata lumea in diagnosticul supradotarii cognitive la copii. Evaluarea se finalizeaza cu un raport detaliat care include si propuneri de activitati pentru dezvoltarea unor abilitati cognitive sau comportamental-emotionale, acolo unde este cazul.

Despre teste:

Evaluare WISC IV psiholog Monica Bolocan

 • Wechsler intelligence Scale for Children (WISC IV) – este un celebru instrument de masurare a abilitatii cognitive a copiilor intre 6 si 17 ani. Bazat pe teorii recente din domeniul psihologiei, WISC IV ofera calitati psihometrice excelente sustinute de numeroase cercetari clinice, fiind unul dintre cele mai utilizate instrumente la nivel international si cea mai studiata masura a functionarii cognitive la copii. Contine 15 subteste care masoara:
  • Rationamentul fluid (inteligenta nativa)
  • Rationamentul verbal (inteligenta castigata prin educatie)
  • Memoria de lucru
  • Viteza de procesare a informatiei
  • Scorul total IQ

TestePsihologMonicaBolocan-TTCT

 • Torrance Test of Creative Thinking – sunt cele mai celebre instrumente utilizate la nivel international pentru masurarea creativitatii, celebritate datorata atat numelui rasunator al autorului lor – Paul E. Torrance – cat si calitatilor lor psihometrice excelente, dovedite in zeci de ani de cercetare si utilizare. In viziunea autorului, creativitatea este definita ca procesul de identificare a unei probleme, de cautare a unei solutii viabile, de trasare a unei ipoteze, de testare si evaluare si de comunicare a rezultatului catre altii. Include procesele de elaborare a unor idei originale, a unor noi perspective, recombinari si construirea unor noi relatii intre idei. Testele Torrance masoara:
  • Fluenta (abilitatea de a produce un mare numar de idei)
  • Flexibilitatea (abilitatea de a produce o mare varietate de idei)
  • Elaborarea (abilitatea de a dezvolta, construi sau completa o idee)
  • Originalitatea (abilitatea de a produce idei neobisnuite, statistic cu o frecventa redusa, deloc banale sau evidente)
  • Abilitatea de a lua in considerare o gama larga de informatii

EvaluarePsihologicaCopii-TestBASC-2

 • Evaluare comportamentala si emotionala – pentru identificarea profilului comportamental si afectiv specific copilului supradotat cu ajutorul unor tehnici proiective moderne (ex: Kinetic Family Draw, Kinetic School Draw) si a chestionarelor standardizate (ex: BASC – 2).

Pentru mai multe informatii despre teste, consultati sectiunea Teste Psihologice din meniul principal de pe www.amazingkid.ro.

error: Content is protected !!